In alle talen

De Lovedoctor zegt dat als het feestje De Bedoeling was geweest, dat ik dan wel zou zijn gegaan. ‘Zo gaat dat bij jou namelijk altijd’, zegt ze. ‘Niks aan de hand dus.’
Ik grinnik. De Lovedoctor weet als geen ander dat het niet waar is wat ze zegt, maar het beurt me wel op. ‘En die vrouw die jij ‘s middags in de stad zag, die was daar echt niet voor uitgenodigd hoor’, zegt ze. ‘Dus daar hoef je je ook geen zorgen over te maken.’
Ik moet hard lachen. Dat weet ze helemaal niet, wie er wel of niet was. Maar toch hoef ik de Lovedoctor niks te vertellen. De Lovedoctor weet mijn flarden altijd precies goed in lopende zinnen samen te vatten. Flarden die wat mij betreft alle kanten op gaan; soms recht, soms krom, en dan zweren ze samen en kronkelen ze zich op tot een warrige bol waar je nog geen trui van kan breien. Maar de Lovedoctor weet precies hoe ik denk en ziet in die lijntjes niet alleen letters en woorden en lopende zinnen, maar ook nog conclusies en feedback.
Ik grinnik erom, maar omdat ik de Lovedoctor niet zomaar gelijk wil geven, besluit toch in de mopperaanval te gaan. ‘Als jij je naam nou eens eer aan zou doen, Lovedoctor, dan zou je mij niet steeds gaan zitten analyseren, maar zou je me tijdig van concreet en uitvoerbaar advies voorzien. Opbouwen en repareren.’
De Lovedoctor zwijgt. Aan de stilte hoor ik dat ze weet dat ze gelijk heeft. Dan zegt ze: ‘Jij zou rustig doen, en dat heb je gisteren uitstekend op eigen kracht gedaan.’
Daar zat ik naar te vissen, dat compliment. En nu ik hem heb, ben ik tevreden.
Ik hou dan ook maar mijn mond over die vijf flessen Prosecco die ik gisteren nog soldaat maakte. Ja, ik niet in mijn eentje, we waren met z’n vieren en ik dronk voornamelijk uit schuldgevoel. Eerst dronken we er eentje op de studie, toen eentje op een nieuw huis, daarna een fles op de liefde, een fles op het leven en nog een laatste fles op de kiezelsteentjes in L.’s voortuin.
Ik zeg het maar niet, van die flessen Prosecco. Ik denk dat me mijn compliment dan weer wordt afgenomen.
Ik hou het zo. In alle talen.

2 Responses to In alle talen

  1. Joris says:

    Smak!

  2. Riekster says:

    @Joris; Plop, gevangen! dank je! :-)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *